Twoja Ciąża - serwis dla kobiet w ciąży Strona startowa    Twoja Ciąża - serwis dla kobiet w ciąży Dodaj do ulubionych     Projektowanie stron WWW, Toruń DRUKUJ
Forum
Chat
ciąża

Pragnienie każdego rodzica

      

Każda mama chce by jej dziecko rosło zdrowo i proporcjonalnie przybywało na wadze, dlatego niezależnie od tego czy karmicie piersią czy mlekiem modyfikowanym, musicie pomyśleć o wprowadzeniu do diety malucha potraw innych niż mleko






Nie ma różnicy czy dziecko karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym - pierwsze dania pozamleczne powinno otrzymać po ukończeniu 4 miesiąca życia. Dlatego podajemy garść przepisów na smaczne, zdrowe i pożywne, pierwsze zupki dla maluchów, które nie tylko oswoją organizm dziecka z jedzeniem, ale też zapewnią odpowiednią ilość kalorii. Ponieważ musisz zdawać sobie sprawę z tego, że 5-6 miesięczne dziecko potrzebuje około 600 kalorii dziennie. Od 7 do końca 12 miesiąca życia dzienne zapotrzebowanie na kalorie wzrasta do 700. Kiedy maluch skończy roczek należy mu dostarczać około 80 kalorii na każdy kilogram masy jego ciała.

Po to by zapewnić maluchowi odpowiednią wagę i dostarczyć potrzebną ilość kalorii, do potraw z warzyw i owoców można dodawać kleik ryżowy lub kaszki. Poniżej podajemy przepis na zupkę marchewkową zagęszczoną kleikiem ryżowym, która sprawdza się wręcz idealnie, jako pierwsza gotowana potrawa w diecie dziecka. Co ważne, po tygodniu podawania marchwianki można do niej dodać pietruszkę i w ten sposób przyzwyczajać dziecko do nowych smaków.

Zupka marchewkowa

Najlepiej jest zacząć od zupki marchewkowej. Jest doskonale przyswajana przez organizm dziecka i pozwala na oswojenie przewodu pokarmowego z warzywami. Do ugotowania zupy potrzebna będzie jedna, średniej wielkości marchewka. Kupując ją w sklepie zwróć uwagę by warzywo było ładnie wybarwione i twarde. Oprócz marchwii do zupki należy dodać pół średniej wielkości ziemniaka. Ważne jest by warzywo było zdrowe. Przygotuj też oliwę z oliwek - najlepiej extra virgin. Jest ona troszkę droższa, ponieważ zawiera więcej cennych kwasów tłuszczowych. Pozyskuje się ją w drodze tłoczenia oliwek na zimno, dzięki czemu nie ma utraty cennych witamin i minerałów. Zupkę najlepiej gotować na wodzie źródlanej, ale unikaj przesadnej zawartości jakiegoś minerału. Zwykła woda butelkowana będzie najbardziej odpowiednia.

Sposób wykonania:

Warzywa należy umyć i pokroić na małe krążki albo w kostkę. Mniejsze kawałki szybciej się gotują, dlatego potrawa będzie zawierała więcej cennych składników odżywczych. Następnie zagotuj pół szklanki wody i wrzuć do wrzątku marchewkę. Odczekaj 5 minut gotując na wolnym ogniu i dodaj kawałki ziemniaka. Poczekaj kolejnych 5-10 minut i kiedy warzywa są już miękkie wyłącz gaz. Kiedy zupka nieco przestygnie (powinna mieć około 70 stopni Celsjusza) i dodaj pół łyżeczki oliwy z oliwek. Na koniec dosyp 2 łyżeczki kleiku ryżowego (może być ten od Nestle - bo świetnie zagęszcza zupkę i jest bardzo dobrej jakości). Całość zmiksuj na papkę. Zupkę możesz podać dziecku przez butelkę robiąc nieco szerszą dziurkę w smoczku.

Przepisy na dania niemowląt

Szukając kolejnych przepisów na dania dla niemowląt i dzieci koniecznie zwróć uwagę na to czy są one bezpieczne dla malucha. Niektóre źródła podają nieodpowiednie dla niemowląt przepisy. Musisz zdawać sobie sprawę, że zbyt wczesne podanie alergizujących owoców takich jak truskawki, poziomki, cytrusy itd.może spowodować poważne kłopoty - od wysypki poprzez kolki i alergie. Dlatego korzystaj z bezpiecznych źródeł na przepisy na dania dla niemowląt. Polecamy na przykład przepis na zupkę z brokuły i deser z jabłuszka podawane przez dziecięcych dietetyków. Takie potrawy są nie tylko zdrowe, ale również świetnie zbilansowane i smaczne.



     
 
 
Loading




 
 

Horoskop dla mamy

 

Horoskop dziecka

 
 

Serwis poleca