Dolegliwości w czasie ciąży
Ciąża nie jest chorobą i do tej myśli trzeba się przyzwyczaić. Organizm kobiety jest przystosowany do tego aby sprostać zadaniu noszenia, urodzenia i karmienia. Jednakże jest to jeden ze stanów fizjologicznych i w czasie ciąży organizm musi borykać się z wieloma trudnościami i dolegliwościami. Istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z dolegliwościami w ciąży tak aby były one jak najmniej uciążliwe w życiu codziennym.
Wymioty i nudności.
Mogą wystapić już w trzecim tygodniu ciąży i trwają zazwyczaj do końca pierwszego trymestru. Aby sobie w tym okresie pomóc można:
przed wstaniem z łóżka zjedz coś.
Czytaj dalej -> ...
Mogą wystapić już w trzecim tygodniu ciąży i trwają zazwyczaj do końca pierwszego trymestru. Aby sobie w tym okresie pomóc można:
przed wstaniem z łóżka zjedz coś.
- nie jedz obfitych posiłków. Jedz mniej ale częściej
- nie odmawiaj sobie jedzenia na które masz ochotę
- nie spożywaj ciężkostrawnych posiłków. Unikaj potraw smażonych, ostro przyprawionych. Unikaj też kawy.
- nie popijaj bezpośrednio po posiłku. Płyny spożywaj minimum 30 min później
- włącz do diety imbir. Imbir jest naturalnym środkiem zapobiegającym nudnościom i wymiotom.
- pij napar z majeranku
- zadbaj aby w Twojej diecie znajdowały się odpowiednie ilości witaminy B zwłaszcza witaminy B6. Witamina ta występuje w sposób naturalny w zbożach, wątróbce, drożdżach, ziemniakach, brokułach i szpinaku.
Zgaga
Zgaga zazwyczaj występuje na początku ciąży i w trzecim trymestrze jej trwania. Spowodowana jest uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i narządy jamy brzusznej a także zwiększeniem kwasoty i ilości pepsyny w żołądku. Jak można przeciwdziałać pojawianiu się zgagi:
- unikaj ostrych, tłustych i gorących potraw. Unikaj również słodyczy
- nie jedz obfitych posiłków. Spożywaj posiłki częściej ale w mniejszych ilościach.
- nie kładź się w pozycji płaskiej. Najlepiej aby głowa była uniesiona nad poziom ciała.
- nie spożywaj kolacji tuż przed snem.
- pij napar z majeranku
- dużo ruchu pozwoli uregulować pracę jelit.
Zaparcia
Zaparcia wynikają z działania progesteronu na mięśniówkę jelit. W profilaktyce bardzo ważne jest regularne wypróżnianie się oraz:
- stosuj dietę bogatą w błonnik. Spożywaj dużo owoców i warzyw. Jedz pieczywo razowe i otręby.
- unikaj słodyczy i mocnej herbaty
- pij rano szklankę wody z miodem (przygotuj napój wieczorem)
- bez konsultacji z lekarzem nie wolno stosować żadnych środków przeczyszczających. Mogą one doprowadzić do przedwczesnych skurczy macicy.
- stosuj ćwiczenia podczas ciąży
- jeśli spożywasz żelazo musisz wiedzieć, że żelazo może zwiększać dolegliwości. Żelazo naturalnie występuje w napojach z marchewki i buraka. Występuje również w wątróbce, suszonych morelach, nasionach dyni, rodzynkach, zielonej pietruszce.
Żylaki
Powstawaniu żylaków sprzyja działanie progesteronu rozluźniające tkankę łączną a także ucisk powiększającej się macicy na żyłę dolną. Dochodzi do nich zwłaszcza u kobiet które już przed ciążą miały problemy z powstawaniem żylaków bądź mają uwarunkowania genetyczne. Aby zmniejszyć ryzyko powstania żylaków w ciąży należy:
- zadbaj aby w Twojej diecie znajdowały się składniki bogate w witaminy E, B6, C, krzem.
- zapobiegaj zaparciom.
- unikaj długiego stania
- nie zakładaj nogi na nogę
- nie zakładaj podkolanówek ani skarpetek o mocnym ściągaczu
- unikaj gorących kąpieli a każdą kąpiel kończ poprzez opłukanie nóg zimną wodą
Podczas ciąży aby zapobiec lub zminimalizować wiele dolegliwości powinno się stosować również odpowiednie zioła które będą wzmacniały organizm:
-
Dziurawiec
Poprawia pracę wszystkich gruczołów dokrewnych i układu trawiennego. Wzmacnia układ nerwowy i zapobiega depresjom. Napar z dziurawca można pić przez cała ciążę.
-
Nagietek
Wzmacnia ciążę. Zapobiega poronieniom. Można do naparu z nagietka dodać również przywrotnik pospolity. Napar ten można stosować do połowy ciąży.
-
Ziele tasznika.
Poprawia gęstość i krzepliwość krwi. Zapobiega ewentualnym powikłaniom krwotocznym przy porodzie. Napar należy pić na 2-3 tygodnie przed spodziewanym terminem porodu.
-
Kminek, anyż, koper włoski
Zioła te wspomagają laktację. Wpływają na ilość i jakość pokarmu. Należy pic napary z tych ziół poczynając już od ostatniego trymestru ciąży aż po cały okres karmienia piersią.
Fot. Katarzyna Piwecka Fotografia Rodzinna Poznań
http://www.katarzynapiwecka.pl
Pozostałe artykuły
Videoteka